Malam ni saya masak nasi lemak ikan tongkol yang simple je tapi sedap. Hihi...sedap ker?? Bolehlah suamiku puji jer sedap. Haha...jom kita lihat bahan bahan dan cara untuk membuat nasi lemak ni.
BAHAN BAHAN
Nasi
♧ Beras 3 pot
♧ Santan (saya guna 2 Biji kelapa nak kasi lemak)
♧ daun pandan 3 helai
♧ sedikit garam
♧ sedikit halia
Sambal
♧ 5 ulas bawang merah
♧ 3 ulas bawang putih
♧ 5 biji cili padi
♧ sedikit halia
♧ 5 sudu lada kisar
♧ sedikit belacan
♧ 1 keping gula melaka (yang besar)
♧ 1 sudu sos tiram
♧ 1 sudu kicap manis
♧ sedikit garam dan serbuk perasa
♧ sedikit asam jawa
♧ sedikit cuka
♧Ikan tongkol
Rebus bersama asam keping dan sedikit garam
♧ Telur rebus 3 biji
♧ Timun batang
Cara membuatnya
Nasi
Bersihkan beras dan masukkan santan daun pandan,sedikit garam dan halia dan masak dalam rice cooker.
Sambal
Panaskan minyak dan tumis lada dan bawang yang dikisar. Masukkan segala bahan di atas dan biar sampai pecah minyak. Biar seketika sehingga bahan bahan itu masak.
Ikan
Bersihkan ikan dan rebus bersama asam keping dan sedikit garam. Angkat ikan itu dan goreng sehingga kekuningan.
Sedia untuk dihidang dan dimakan...tadaaa...dah siap...inilah hasilnya
Nasi lemak ikan tongkol
Selamat mencuba 😊
waduh waduh tengok pun nampak sedap
ReplyDeletethanks for sharing the recipe, gonna try soon hihi
http://bit.ly/1tjp7tf